niedziela, 31 marca 2013

Pecan Pie czyli ciasto z orzechami!

 
Dziś będzie przepis na moje ulubione ciasto, nie przepadam za czekoladą, ale za dobre ciasto z orzechami mogłabym oddać dużo… Znalazłam ostatnio świetny przepis na pecan pie  i chciałabym się nim z Wami podzielić.


Zacznijmy od listy składników na spód:
 1 i 1/2 szkl. mąki
 1/2 szkl. cukru
 1/2 szkl. orzechów pekan
 1/2 kostki masła (125 g)
 1 żółtko
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 oraz na masę:
 1/4 kostki masła
 1/3 szkl. cukru
 2 łyżeczki mąki
 3 jajka
 1 szkl. jasnego syropu kukurydzianego
 1 i 1/2 łyżki słodkiej śmietanki
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 1 szkl. orzechów pekan połówek
 
Aby zrobić spód należy wymieszać mąkę z cukrem i zmielonymi pekanami. Kolejno siekamy przygotowana mieszankę z zimnym masłem, dodajemy żółtko i wanilię. Powinna powstać z tego  "gruba" kruszonka. Tak przygotowane ciasto wciskamy do tortownicy (23-26 cm średnicy) formując ok. 5 -centymetrowy rant. Piec w temp. 200 st. C przez 7-8 minut na złotobrązowy kolor. Koniecznie ostudzić przed nałożeniem nadzienia.
Nadzienie robi się z rozpuszczonego masła połączonego z cukrem za pomocą miksera. Do tej mieszanki dodajemy mąkę i po jednym jajku, ubijamy na małych obrotach - chodzi o to, żeby masa była tylko "roztrzepana", a nie faktycznie ubita. Na koniec dodajemy resztę składników i miksujemy, ale tylko do momentu,  aż masa połączy się. Przygotowane orzechy wysypujemy na podpieczone ciasto. Na to ostrożnie wylewamy przygotowaną masę, orzechy powinny wypłynąć na wierzch. Pieczemy  w temp. 180 st. C przez 45-50 minut, aż do momentu kiedy masa się zetnie.
Można podawać  na ciepło lub zimno, należy tylko pamiętać, aby używać ostrego noża, bo orzechy będą "przeszkadzały" w krojeniu.
Smacznego!
 
 
 
 Mad_moiselle.