poniedziałek, 31 marca 2014

Cynamonowe bułeczki!

Znalazłam nowy przepis na Cynamonowe bułeczki, tak jak wszystkie przepisy na drożdżowe wypieki wymaga dużo czasu i miłości, jeśli ktoś z Was ma obydwa SKŁADNIKI, zapraszam do niespiesznego wypróbowania przepisu! 



Ciasto:
 5 szklanek mąki
8 g drożdży
1 szklanka mleka
1/3 szklanki niesolonego masła
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
3 duże jajka

Nadzienie:
3/4 szklanki  brązowego cukru
1/4 szklanki  mąki
1 łyżka cynamonu w proszku
1/2 szklanki  niesolonego masła
1/2 szklanki rodzynek bądź orzechów
1 łyżka śmietany 12% lub 18%
  

 Przygotowanie : 
połowę mąki przesiać i w wymieszać z rozrobionymi w ciepłym mleku drożdżami, w rondelku podgrzać mleko, masło cukier i sól, aż wszystko się roztopi, wtedy wlać wszystko i połączyć z mąką. Kolejno dodawać pojedynczo jajka i ubijać, aż powstanie jednolita masa.Wtedy dodać pozostałą mąkę i wyrabiać, aż ciasto stanie się elastyczne. Uformowaną kulę wkładamy do miski, wcześniej wysmarowanej masłem, i pozostawiamy na 1 1/2 godziny pod przykryciem w ciepłym i spokojnym miejscu, aby wyrosło, podwajając swoja objętość.

Po tym czasie, przenosimy ciasto na posypaną mąka stolnicę, uderzamy w nie pięścią i znów dajemy mu odpocząć kolejne 10 minut pod przykryciem ze ściereczki.
 W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Mieszamy brazowy cukier, z mąka i cynamonem, dodajemy masło i śmietanę, mieszamy.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na kwadrat, przesmarowujemy nadzieniem, ewentualnie rodzynkami czy orzechami, zawijamy jak naleśnik. Kroimy w poprzek na 3 cm kawałki. Układamy w formie, wysmarowanej masłem, albo tak ja na papierze i odkładamy jeszcze na kilka chwil, żeby wyrosło. Wierzch ciasta można wysmarować śmietaną, albo glazurą z białka, posypać orzechami i wstawić do pieca. Pieczemy  około 30 minut w temperaturze 190 stopni.


A później to już tylko smacznego! 




   


Palce lizać ! 


pozdrawiam Zły Wilk!