środa, 6 lutego 2013

Na tydzień przed....Valentine's Day !

 
W zeszłym roku umieściłam na Facebooku żarcik, że nie obchodzę Walentynek, bo jestem w związku, więc nie  jestem zakochana. Odpowiedzi na to były różne, tak jak różnie ludzie podchodzą do Walentynek. Z genezy jest to święto zakochany, niektórzy jednak nazywają je świętem miłości, obdarowując czerwonymi sercami wszystkich, których kochają. Bardziej sceptyczni  i przeciwnicy, zwłaszcza single, nie obchodzą go wcale, bądź obchodzą anty walentynki. Tyle rodzajów świętowania ile świętujących!

Mam dziś dla Was propozycję kilku Walentynkowych przepisów, mogą one być pomocne tym, którzy nie lubią zatłoczonych kin i restauracji i w przyszły czwartek wieczorem zostaną z ukochana osobą w domu, ciesząc się tylko własnym towarzystwem!

Żeby wieczór był udany, zawsze warto się przygotować, stąd pomysł na umieszczenie tego posta na tydzień przed Walentynkami.
 
Polecam Wam przystawkę, danie główne i deser, które zarówno ze względu na wygląd oraz składniki, mają bardzo Walentynkowy charakter, pełno w nich czerwieni i serc, a składniki to afrodyzjaki!

Pamiętajmy, że cokolwiek wybierzemy na kolację nie powinno to być ciężkie i obfite.


Tak więc zaczynamy od serowych serduszek z chilli:

Składniki:

10 dag twarogu

2 łyżki masła

2 łyżki posiekanej pietruszki

szczypta Vegety

20 plastrów żółtego sera

10 plastrów wędliny

sól, pieprz, papryka słodka i chilli

Twaróg kruszymy w misce, dodajemy masło, 2 łyżki posiekanej pietruszki, Vegetę, sól, pieprz. Ucieramy na gładki krem. Na plastrach żółtego sera rozsmarowujemy twaróg, przekładamy wędliną, ponownie twarożkiem, serem i tak do wysokości 2 cm. Tak przygotowane kawałki wkładamy do lodówki, by ser stwardniał. Kiedy to nastąpi, wycinamy kształt serca i posypujemy papryka na wierzchu i … gotowe do podania!



 
Kolejny przepis to Eskalopki z imbirem i morelami, do tego dania należy przygotować:

30g cielęciny

4 łyżki siekanych orzechów włoskich

jajko

łyżka mąki

10 dag mąki

10 suszonych moreli

nieduży kawałek świeżego imbiru

50 ml białego wytrawnego wina

łyżka masła

sól, pieprz i olej do smażenia

 
Morele kroimy w paski i zalewamy winem, cielęcinę dzielimy na kotleciki, solimy, pieprzymy! Panierujemy w mące, jajku i siekanych orzechach i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Imbir kroimy w plasterki i prażymy na rozgrzanym maśle, dodajemy morele z winem i podgrzewamy. Usmażone mięso podajemy z morelami. To jest absolutnie cudownie aromatyczne danie!


 
 
 
A na koniec przepis na deser, dla leniwych jest propozycja podania siebie samego  !

Dla tych niestrudzonych w kuchni,  mam jednak jeszcze jedno danie:

Faworki w kształcie serca!

Do tego przepisu przygotowujemy:

2 żółtka

10 dag mąki

2 łyżki kwaśnej śmietany

szczypta soli

tłuszcz do smażenia

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżka spirytusu

cukier puder do posypania
 
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, spirytus i sól. Wyrabiamy cisto i rozwałkowujemy na cienkie placki. Wycinamy duże serca, nożem bądź foremką, należy wyciąć duże serce a w nim mniejsze, tak by powstało serce z dziurką. Smażymy na rozgrzanym oleju, osączamy na papierowym ręczniku i na koniec posypujemy cukrem pudrem!


 

Apetycznych Walentynek!

 
 

Mad_moiselle.