W zeszłym roku umieściłam na
Facebooku żarcik, że nie obchodzę Walentynek, bo jestem w związku, więc nie jestem zakochana. Odpowiedzi na to były różne,
tak jak różnie ludzie podchodzą do Walentynek. Z genezy jest to święto
zakochany, niektórzy jednak nazywają je świętem miłości, obdarowując czerwonymi
sercami wszystkich, których kochają. Bardziej sceptyczni i przeciwnicy, zwłaszcza single, nie obchodzą
go wcale, bądź obchodzą anty walentynki. Tyle rodzajów świętowania ile świętujących!
Mam dziś dla Was propozycję kilku
Walentynkowych przepisów, mogą one być pomocne tym, którzy nie lubią
zatłoczonych kin i restauracji i w przyszły czwartek wieczorem zostaną z ukochana osobą w
domu, ciesząc się tylko własnym towarzystwem!
Żeby wieczór był udany, zawsze warto się przygotować, stąd pomysł na umieszczenie tego posta na tydzień przed Walentynkami.
Żeby wieczór był udany, zawsze warto się przygotować, stąd pomysł na umieszczenie tego posta na tydzień przed Walentynkami.
Polecam Wam przystawkę,
danie główne i deser, które zarówno ze względu na wygląd oraz składniki, mają
bardzo Walentynkowy charakter, pełno w nich czerwieni i serc, a składniki to
afrodyzjaki!
Pamiętajmy, że cokolwiek wybierzemy na kolację nie powinno to być ciężkie i obfite.
Tak więc zaczynamy od serowych serduszek z chilli:
Tak więc zaczynamy od serowych serduszek z chilli:
Składniki:
10 dag twarogu
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanej pietruszki
szczypta Vegety
20 plastrów żółtego sera
10 plastrów wędliny
sól, pieprz, papryka słodka i
chilli
Twaróg
kruszymy w misce, dodajemy masło, 2 łyżki posiekanej pietruszki, Vegetę, sól,
pieprz. Ucieramy na gładki krem. Na plastrach żółtego sera rozsmarowujemy
twaróg, przekładamy wędliną, ponownie twarożkiem, serem i tak do wysokości 2
cm. Tak przygotowane kawałki wkładamy do lodówki, by ser stwardniał. Kiedy to nastąpi, wycinamy kształt serca i posypujemy papryka na wierzchu i … gotowe do
podania!
Kolejny przepis to Eskalopki z
imbirem i morelami, do tego dania należy przygotować:
30g cielęciny
4 łyżki siekanych orzechów włoskich
jajko
łyżka mąki
10 dag mąki
10 suszonych moreli
nieduży kawałek świeżego imbiru
50 ml białego wytrawnego wina
łyżka masła
sól, pieprz i olej do smażenia
Morele kroimy w paski i zalewamy winem, cielęcinę dzielimy na
kotleciki, solimy, pieprzymy! Panierujemy w mące, jajku i siekanych orzechach i
smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Imbir kroimy w plasterki i prażymy na
rozgrzanym maśle, dodajemy morele z winem i podgrzewamy. Usmażone mięso
podajemy z morelami. To jest absolutnie cudownie aromatyczne danie!
A na koniec przepis na deser, dla
leniwych jest propozycja podania siebie samego !
Dla tych niestrudzonych w kuchni,
mam jednak jeszcze jedno danie:
Faworki w kształcie serca!
Do tego przepisu przygotowujemy:
2 żółtka
10 dag mąki
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka spirytusu
cukier puder do posypania
Mąkę
przesiewamy, dodajemy żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, spirytus i sól. Wyrabiamy
cisto i rozwałkowujemy na cienkie placki. Wycinamy duże serca, nożem bądź foremką,
należy wyciąć duże serce a w nim mniejsze, tak by powstało serce z dziurką. Smażymy
na rozgrzanym oleju, osączamy na papierowym ręczniku i na koniec posypujemy
cukrem pudrem!
Apetycznych Walentynek!
Mad_moiselle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz