Zupa cebulowa jest obok
pomidorowej moją ulubioną. Myślę, że wiele osób nie próbowało jej w obawie, że
sama cebula w zupie nie może być smaczna, tymczasem jest ona w stanie zaspokoić
kulinarne oczekiwania najbardziej wymagających!
magmag |
Do
przygotowania tej zupy będziemy potrzebować:
500 g cebuli
2-3 łyżki oliwy
200 ml białego wina
ok.750-800 ml bulionu
sól i świeżo mielony pieprz
kilka kromek chleba bagietki i starty ser
2-3 łyżki oliwy
200 ml białego wina
ok.750-800 ml bulionu
sól i świeżo mielony pieprz
kilka kromek chleba bagietki i starty ser
Kiedy wszystko
to już mamy możemy zaczynać:
Cebulę obrać
i pokroić w cienkie krążki. Tłuszcz rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną cebulę
i smażyć ją na średnim ogniu przez ok.
25-30 minut, aż stanie się lekko brązowa i wtedy dodoać wino. Po chwili zmniejszyć
ogień i gotować tak długo, aż wino zredukuje się mniej więcej o połowę. Wtedy
dodać bulion i gotować zupę na wolnym ogniu przez minimum 30-40 minut. Doprawić
pieprzem i solą.
Kromki bagietki wrzucić do tostera na moment, aż zbrązowieją. Zupę wlać do miseczek, nałożyć grzanki, posypać je serem i zapiec kilka minut w piekarniku , aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.
Kromki bagietki wrzucić do tostera na moment, aż zbrązowieją. Zupę wlać do miseczek, nałożyć grzanki, posypać je serem i zapiec kilka minut w piekarniku , aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.
Podawać należy na ciepło, wtedy jest
najsmaczniejsza!
Mad_moiselle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz