wtorek, 29 stycznia 2013

Zupa Cebulowa


Zupa cebulowa jest obok pomidorowej moją ulubioną. Myślę, że wiele osób nie próbowało jej w obawie, że sama cebula w zupie nie może być smaczna, tymczasem jest ona w stanie zaspokoić kulinarne oczekiwania najbardziej wymagających!

magmag


Do przygotowania tej zupy będziemy potrzebować:

500 g cebuli
2-3 łyżki oliwy
200 ml białego wina
ok.750-800 ml bulionu
sól i świeżo mielony pieprz
kilka kromek chleba bagietki i starty ser

Kiedy wszystko to już mamy możemy zaczynać:

Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Tłuszcz rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną cebulę i smażyć ją na średnim ogniu  przez ok. 25-30 minut, aż stanie się lekko brązowa i wtedy dodoać wino. Po chwili zmniejszyć ogień i gotować tak długo, aż wino zredukuje się mniej więcej o połowę. Wtedy dodać bulion i gotować zupę na wolnym ogniu przez minimum 30-40 minut. Doprawić pieprzem i solą.
Kromki bagietki  wrzucić do tostera na moment, aż zbrązowieją. Zupę wlać do miseczek, nałożyć grzanki, posypać je serem i zapiec kilka minut w piekarniku , aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.

 Podawać należy na ciepło, wtedy jest najsmaczniejsza!



Mad_moiselle.